Пърхот- съвети и третиране

Пърхотът е възпалително състояние на кожата, което предизвиква сърбеж и прекомерно лющене на повърхността на кожата на главата. Пърхотът се характеризира, като малки люспи, които се натрупват по косата, раменете и дрехите съпроводено  със сърбеж на скалпа.Той обикновено е предизвикан от гъбичката наречена Pityrosporum ovale (Malassezia Furfur)обитател върху скалпа –това са патогенни гъбички.

Тя се развива много добре в среда богата на липиди, а именно: кожата на главата, лицето, гърдите и гърба. Именно нарушението на функциите на мастните жлези съдават условия за бързо размножаване на гъбичката и като резултат е появата на малки люспи – пърхот.

Пърхотът и повечето тежки себорейни дерматити засягат повече от половината възрастно население и всички етноси по света. Нормално е с течение на времето старите кожни клетки постоянно да умират и се отлюспват, за да бъдат заменени от нови кожни клетки. Този процес се извършва толкова бавно, че остава почти незабележим.

Пърхотът се появява, когато мъртвите клетки падат и заместването с нови започва да се ускорява. При голяма част от хората, кожата на скалпа обикновенно се обновява веднъж месечно, но при хора с пърхот този процес протича на 10-15 дни, а в някои случаи и за по-кратък период (за хора със сериозен пърхот известен, като seboreic dermatitis-seborrea). В резултат на това върху кожата на главата се образуват лепкави, белезникави, в повечето случаи мазни люспи, които са много извън нормата и се забелязват с просто око. Ако всичко това е съпроводено от сърбеж и отделни зачервени участъци, значи имате всички симптоми за себорея.

 Себорея

Себореята е заболяване на кожата, за което е характерна засилената функция на мастните жлези и изменение в състава на мастния секрет. Това се получава от натрупването на свободни мастни киселини. В развитието на това заболяване, освен генетичните, ендрогенните, стомашно-чревните и стресови фактори, значение има и нарушеното физиологично равновесие на мъжките и женските полови хормони. Често това нарушение е силно изразено във възрастта на полово съзряване. При себорея се намаляват бактерицидните свойства на мастната секреция. Секретът се натрупва в каналите на мастните жлези, а на повърхността се създават условия за развитие на инфекция, която се проявява с образуването на акне. Като правило себореята е съпътствана и от неправилна грижа за кожата. Себореята е доказана като една от възможните причини при оредяване на косата.

Как да се преборим с пърхота и да го държим далеч от скалпа ни?

Да се отървем от пърхота никак не е лесно. За начало е добре да се изключат всички провокиращи хранителни продукти, като: алергени, лютиви и солени храни, пържени ястия, алкохол в големи количества, мазни продукти. Трябва да се намали приема на въглехидрати, тоест всички сладки и тестени изделия, както и прекалено сладките плодове. Необходимо е да се увеличи количеството зеленчуци, не толкова сладките плодове, млечните и кисело-млечните продукти.

Употребата на противогъбични средства също трябва добре се премисли преди хаотично да сменяме продукти из „морето от козметика на пазара“.

Продукти против пърхот

Трябва да се има предвид, че шампоаните против пърхот са изключително неправилен подход при решението да се справим с този проблем. Контактното време със скалпа ни е секунди, а и количеството противогъбични агенти в тях е пренебрежимо малко. Основната задача на шампоана е да почисти/измие скалпа ни и всичко останало е вторично действие. Вариантите като цяло на шампоаните 2в1, 3в1 не са сполучливи при конкретен проблем.

Разработеният от нас продукт Гел против пърхот „Алзеда“ е уникален като състав, технология и действие. Той се прилага без отмиване директно върху скалпа с леки масажиращи движения. Активните му съставки от кетоконазол, селенов дисулфид и масло от лайка реално остават върху скалпа максимално дълго време, до следващото измиване на косата. Реален ефект може да очаквате още след третото нанасяне, но цялата опаковка от 100 мл трябва да се уползотвори (дори да е овладян проблемът) за да се избегне резистентност или скорошна поява отново на пърхота.

Шампоанът – Желателно е шампоанът, който използваме да е специално предназначен за чувствителен скалп, т.е БЕЗ СУЛФАТИ – така от една страна деликатно измиваме скалпа и от друга – предпазваме от повторна лесна поява на пърхота. Третирайки със специализиран продукт Гел против пърхот „Алзеда“, директно и дълготрайно решаваме проблема. Гелът „Алзеда“ дава отлични резултати в комбинация с Деликатен шампоан Alzeda Advanced (съдържа колаген, масла и е безсулфатна формула).

При употребата на Гел против пърхот „Алзеда“ е желателно да се избягват други противопърхотни средства и шампоани против пърхот! Това би довело до употреба на множество противогъбични агенти по едно и също време и не е препоръчително за крайния потребител!

so