Мазната коса е резултат от свръхактивни мастни жлези в корените на косата. Това неприятно състояние води до слепване на косата , липса на обем и лош външен вид. Често се появява и пърхот.
Само тези, които са се сблъсквали с този проблем знаят колко е неприятно да искаш да миеш косата си непрекъснато и тя все да не достатъчно чиста. Много хора имат този проблем – необходимостта от често миене. А това, освен че я изтощава – омазнява допълнително.
Често мазната коса е проблем само през пубертета, заради хормоналния дисбаланс, но с времето този проблем отшумява. Поради хормонални проблеми, мастните жлези са склонни да станат свръхактивни и да произвеждат твърде много себум.
Друга причина за бързо омазняване на косата може да е стресът или беден на плодове и зеленчуци хранителен режим. Неподходящата козметика също кара косата да се омазнява прекалено бързо. Мръсният въздух, задимените помещения, влагата, студът и мъглата са малка част от предпоставките, които спомагат за омазняването на косата ни.
Други предпоставки за омазняването са и някои заболявания:

  • Стомашно-чревни;
  • Нарушения в обмяната на веществата;
  • Липсата на витамини в храната
  • Емоционален стрес

Съвети за справяне с мазна коса

Подходяща козметика. Не се притеснявайте да смените шампоана си дори след първото измиване, ако резултатът не ви удовлетворява. Не е нужно да миете косата си два последователни пъти с шампоан.
Ако се пренебрегне проблема с прекалената омазненост може да се стигне до падане на косата. Ако обаче се вземат навременни мерки, това може да бъде предотвратено. Не мийте косата си с прекалено гореща вода и по възможност не използвайте сешоар. Горещият въздух стимулира работата на мастните клетки. Изплаквайте косата си с хладка вода, това ще затвори порите. Не разресвайте постоянно косата си, а само когато е необходимо. Не масажирайте силно скалпа и не го чешете, защото така жлезите започват да произвеждат още повече мастен секрет. Правете редовно масаж на кожата на главата, за да подобрите снабдяването на целия косъм с хранителни вещества. И не на последно място- включете в хранителния си режим много плодове и зеленчуци и забравете за пържените и тежките храни. Рационалното хранене, пиенето на много вода са едни от факторите за подобряване на цялосното състояние на организма, а от там и на косата.

За косата трябва да се грижим като за нещо ценно!

Здравата и красива коса е богатство, което се постига с непрестанни грижи.
Една от необходимите съставки за поддържане на косата в добро състояние са аминокиселините, които се съдържат в нашия шампоан „Алзеда”- Регулатор на себума при мазна коса. Те проникват дълбоко в структурата на косата, снабдявайки я с аминокиселините, които тя губи с течение на времето. По този начин косъмът и неговата обвивка се заздравяват и стават устойчиви на накъсване. Екстрактът от Зелен Чай понижава нивата на секрета на мастните жлези. Като цялостен ефект от шампоана за мазна косаАлзеда“, може да очаквате регулиране и контрол върху себумът, който се отделя от мастните жлези и води до омазняване на косата.