Не е тайна, че външната хубост зависи от вътрешната – по-скоро от здравето. Когато организмът работи оптимално и разполага с необходимите му активни вещества, всички органи, включително кожата и косата са в добро състояние – физиологично и функционално. Когато нашия организъм е здрав, кожата, косата и ноктите изпълняват надеждно своите функции и предназначение. Понякога, а и много често в резултат на неправилен начин на живот (хранене, сън, спортуване) или неблагоприятно външно въздействие на околната среда функцията на тези органи се нарушава.
Наблюдавайте се известно време – може да се окаже, че просто не ви достигат витамини. Понякога дефицита се дължи не на липса, а на трудно или не достатъчно усвояване на витамините,което налага доставянето им с козметични средства. Дефицита на витамин А, С и Е, магнезий и цинк се наблюдава при всички органи.

Витамини

Витамините и микроелементите са строителните материали за косата. Липсата им или недостатъчното им качество може да развие симптом на сухота и крехкост. За да оформите добра структура на косата, имате нужда от тези витамини:

А – (ретинол, бета-керотин) – провитаминът се съдържа в растенията като каротиноид и от него в организма се синтезира вит А. Съдържа се в протеинови продукти от животински и растителен произход. Това е най-важният витамин за косата. Стимулира производството на протеини – структура на основата на коса, вътрешни тъкани органи и кожата.
В (цялата група) – съдържа се главно в протеини от растителен произход, бобови растения.
Е (АЛФА токоферол) – съдържа се в много храни от растителен и животински произход Елементът, без който къдриците губят блясъка, еластичността и красотата си. Вит.Е се съдържа в почти всички маски за коса, с което се постига овлажняването на косъма и копринената мекота. Функцията на вит.Е е косвена, т.е. той няма директно въздействие върху кожата, косата и ноктите, а предпазва останалите боилогично – активни вещества от разпад и окисление, с което подобрява ефикасността на тяхното действие. Необходим е и за овлажняване, и подобряване на кръвообращението в скалпа. Съдържа се в маслата, елда и овесена каша, яйчен жълтък, пилешки черен дроб. Недостигът от витамин Е забавя растежа на линията на косата.

С (аскорбинова киселина) – съдържа се в много пресни плодове и зеленчуци. Подобрява състоянието на капилярите и храненето на космения фоликул. Минералните елементи се намират в почти всички храни, особено ядки и семена. Те са строителен материал, необходим за растежа на косата. Доставя на космените фоликули хранителни вещества.
Витамин В5 – Предотвратява загубата на коса, намалява крехкостта и сухотата, активира клетъчния растеж, запълва повредения горни слой.
Витамин В6 – Подхранва косата. Липсата на този елемент засяга структурата на косата, правейки я крехка и безжизнена. Витамин В6 се съдържа в месни продукти, ядки, яйца, мляко.
Витамин F – Елементът, който помага бързо да се асимилират всички полезни вещества. Укрепва косата, предотвратява появата на пърхот, помага за поддържането на целостта на липидния филм, който предпазва косъма от изсушаване. Витамин F се намира в големи количества в боб, соя и семена.
Витамин F се съдържа и в шампоаните ни за коса „Алзеда“ !

  • Шампоан за нормална коса „Алзеда“
  • Шампоан „Алзеда“- Регулатор на себума при мазна коса

Важно! Липсата на витамин F причинява чупливост на косъма, което е много трудно да се премахне с обикновени козметични средства.
Силиций – Подхранва косъма, предотвратявайки неговата крехкост и сухота. Съдържа се в овесена каша, соя, боб, ориз, цвекло, банани, орехи.
Селен – Активира процеса на насищане на косата с хранителни вещества. Можете да го получите в по-голямо количество, като обогатите вашата храна с гъби.