Смята се, че нормално човек губи от 50 до 100 косъма дневно и това не се отразява върху външния вид на косата ни. За косопад може да се говори, когато опадалите косми са значително повече и отпадат от скалпа без голямо усилие.Състоянието на косата съответства на общото физическо и психическо здраве на хората.

Обикновено падането на косата се засилва в периода на смяната на сезоните. Може да се каже, че това е нормално – организмът започва да се чисти по-усилено и старите косми падат и на тяхно място израстват здрави косми. Сериозен е проблема, когато падането на космите е по-засилено от израстването на нови. Причините за косопада са най-често разстройство на жлезите с вътрешна секреция, наследствени причини, хормонален дисбаланс, неправилно хранене или старчески косопад. Напоследък все повече млади мъже между 20 и 30 години имат силно разредена коса. Окапването на косата се наблюдава също и при бременни жени и майки, нервно-психически натоварвания на организма, стрес, нараняване, анемия, операции, пърхот, проблеми с щитовидната жлеза. Има и други причини за появата на косопад, като носене на шапки, които пречат на свободния достъп на въздух до скалпа, на активно кръвообращение на кожата и в последствие не достатъчно хранене на косъма.

Може да се каже, че окапването на косата не е изолирано явление, а е следствие от цялостното физическо и психическо здраве на човека.

Явлението косопад:

Растежът на косата е свързан с размножаването на клетките в луковицата, те тръгват нагоре и оформят стеблото. Затова е много важно скалпът, иначе казано теренът, върху който е посадена луковицата, да бъде здрав и да доставя хранителните елементи за живота на косата.

Израстването на косата преминава през следните фази:

 • Анагенна фаза – това е фаза на непрекъснато делене на клетките и изграждане и растеж на косъма. Този период трае от 3 до 7 години, като растежът на косъма е с приблизително 2 милиметра на седмица. Коренът произвежда косменото стебло от кератин, видимата част на косъма.
 • Катагенна фаза – фаза на „обратно развитие” на косъма – фоликулът на косъма се свива.Този период е кратък от 1-2 седмици, през който косъмът престава да расте и умира.
 • Телогенна фаза – „фаза на почивка”, косъмът пада, фоликулът се изтегля по-дълбоко в кожата. Периодът трае около 3 месеца, през който мъртвият косъм остава фиксиран на скалпа преди да падне, време през което клетките трябва отново да слязат до корена за да започне нов цикъл. За своето съществуване, всяка луковица произвежда между 20 и 25 космени стебла.

Познати са два вида косопад: ефлувиум и алопеция.

 1. Ефлувиум – процесът на косопад
 2. Алопеция – крайният резултат от процеса на косопад

Една от формите на локална плешивост е алопеция ареата.

Андрогенният косопад  е най-често срещаният  и се смята че има наследствена предразположеност за появата му. Предизвиква се под въздействието на повишени нива на андрогенните (мъжките) хормони. При представителите на силния пол този тип косопад се проявява с изтъняване на косата в областта на слепоочията, а в последствие и олисяване на фронталната част на скалпа.
Дълъг е списъка на предлаганите продукти на пазара, отнасящи се към проблема косопад.

Фитогелът против косопад „АЛЗЕДА” успешно повлиява стимулирането на растеж на косата, тъй като съдържа следните съставки:

 • Екстракт от латинка
 • Екстракт от хининово дърво
 • Масло от хвойна

Повече за фитогел „Алзеда“ може да прочете в раздел „Специализирани продукти Alzeda

Мерки за ограничаване на косопада

От съществено значение за ограничаване на косопада е личната хигиена и използването на индивидуални средства (кърпи, гребени, четки за коса, шапки).
Добре е да се извършват масажи с подходяща четка за коса, като по този начин се засилва кръвообращението на кожата и заздравява корените.

Препоръки:

 • достатъчен прием на вода и течности (1.5 – 2 литра дневно);
 • разнообразна храна, богата на витамини и минерали – консумация на яйца, риба, пълнозърнести и соеви продукти, зеленчуци;
 • да се използва сешоар или други стилизиращи уреди за коса само в краен случай;
 • да се избягва честото боядисване, изрусяване и къдрене;
 • да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци;
 • да се използват меки pH неутрални шампоани;
 • добре е косата да изсъхва сама;
 • необходими са витамините В и С, както и желязо и цинк, за нормален растеж на косата;