Човешкото тяло е създадено за движение. Когато сме засегнати от ставните и мускулните болки това ни звучи като болезнено противоречие, но всъщност физическите упражнения са терапия: способстват за предпазване от артроза и повлияват благоприятно костно-ставните болки.

Липсата на движение – причина за ставните и мускулните болки

Ако не натоварваме ставите си редовно, те губят своята сила и еластичност, стават слаби, сковани, болезнени и деформирани. Това води до ставните и мускулните болки. Причината е, че движението или неговата липса се отразява на състоянието на всички структури на ставата, включително на костите и на изключително важната хрущялна тъкан, покриваща повърхността им. Костите не са статични, а динамични и постоянно променящи се спрямо нуждите на тялото. Те са като мускулите и при по-натоварващи тренировки стават все по-плътни и по-силни. Физиотерапевтите препоръчват три типа упражнения за страдащи от артрит: разтягане за увеличаване на диапазона на движение в ставите, аеробни тренировки или такива за издръжливост като ходене и упражнения за сила. Всяко едно упражнение спомага за заздравяване и подобряване състоянието на ставите.

Костно-ставните заболявания

Едно и също заболяване се проявява по различен начин при всеки болен. Тъй като всеки организъм е индивидуален не можем да подходим с една и съща стратегия при всеки. Костно-ставните заболявания са комплексни и рядко се използва само едно лечебно средство за овладяването им. Най-общо, лечението е следното: спазването на хранителен и двигателен режим, прилагане на строго преценена физиотерапия, използване на хирургични методи при нужда и прием на медикаменти, които често се променят спрямо активността и формата на болестта и т.н. При ревматични заболявания можем сами да си помогнем, без това да пречи на схемата, която нашият лекар ни е предписал. „Вивалек“ серията ни е тази, която подпомага процесите на възстановяване на мускулите и ставите.

Може да използвате Вивалек крем при ставни схващания, болки в кръста, болки в колената, ставните и мускулните болки, дископатийни състояния, дискова херния и др. проблеми на опорно-двигателния апарат. Кремът действа охлаждащо и последващо леко загряване като освен болкоуспокояващо има и противовъзпалително действие, благодарение на високата концентрация от активни съставки.  Повече информация за серията „Вивалек“ може да намерите в раздел „Грижа за здравето“.

so