Сухата и третирана коса е крехка, лесно се чупи, крайчетата цъфтят, трудно се разресва и не се поддава на прическа. Сухият косъм се дължи на сухия скалп. Липсата на себум може да бъде вродена, при хората, които секретират по природа малко количество себум или придобита, когато сухотата е свързана с външна намеса: слънце, вятър, замърсяване, солена морска вода, къпане в басейн, сешоар с четка или твърде често изправяне на косата, боядисване и трайно къдрене…Във всички случаи кожната бариера не изпълнява вече своята роля, увеличава се загубата на вода, косата се изсушава, става лесно чуплива и грапава. При липса на вода, косата е чувствителна на статично електричество и трудно се сресва.

Каква е сухата и третирана коса?

До всеки космен фоликул има мастна клетка, която произвежда себум – Естествена мазнина, чиято равномерна секреция предпазва косъма от външния влияния. Ако себумът не стига до края на косъма по редица причини, външният му слой ( кутикулът ) се напуква, а краищата се разцепват – прословутото „цъфтене“ на косата. Освен себумът, поддържането на косата също влияе на състоянието й. На вид сухата коса е безжизнена и без блясък, на допир като слама, често цъфти и то много близо до корена на косъма. Тя се поддава трудно на стайлинг и разресване, защото краищата се заплитат.

Как косата става суха?

Една основна причина е количеството себум, което мастната клетка на всеки косъм секретира. То зависи от тези основни фактори:

Може да е генетично обусловено. Също както цветът, гъстотата и дебелината на осъма;

Би могло да са виновни хормоните, които действат комплексно на цялото тяло.

Стресът също има отношение

Как да се грижим за сухата и третирана коса в ежедневието

Храненето – косата има нужда от белтъчини и от витамини А, С и от В групата. Тях можем да открием в пилешкото, рибата, черния дроб, яйцата, бобовите растения, копривата, в пресните плодове и зеленчуци. Просто бъдете сигурни, че присъстват в менюто ви – сухата коса не е повод за нова диета.

Приемайте повече течности – дехидратацията започва от организма. Можете да приемате чай от коприва или равнец, леко подсладени с мед. Водата има и общо освежаващо действие на всяка клетка на тялото.

Козметиката. Винаги ползвайте специален продукт за суха ( изтощена ) и третирана ( обикновено са свързани ) коса на доверена марка. Балсами и специални маски допълват грижата. Когато миете косата, избягвайте твърде дълго търкане, в старанието си да получите голяма пяна. Внимателно, с няколко движения, повече като масаж. Оставете да съхне свободно, като само попивате водата, не търкате с кърпа и не я решете, докато не е почти изсъхнала. Мократа коса е много чувствителна към механично увреждане.Основната причина за суха коса е липсата на хидратация и подхранване. Когато скалпът не произвежда достатъчно естествено масло или себум, косата става суха, чуплива и податлива на накъсване.

Тук може да се доверите на нашата професионална серия за коса „ Alzeda Advaced” с Колаген и природни масла (Арган, Макадамия, Масло от Карите, Масло от гроздови семена, Масло от Маслини и др).
Създадохме пет продукта, които затварят целия цикъл по възстановяване на здравия вид на Вашата суха и третирана коса .

 1. Деликатен шампоан за коса ( Колаген, Арганово масло и масло от Макадамия)
 2. Възстановящ балсам за коса (Колаген, Масло от ший)
 3. Възстановяваща маска за коса с интензивно действие върху корените на косата (Колаген, Арганово масло, масло от Макадамия)
 4. Колагеново мляко за коса ( Колаген, Арганово масло, масло от Макадамия, Млечна киселина)
 5. Полиращ серум за коса ( Арганово масло, Макадамия, Масло от Гроздови семена, Масло от ший, Масло от маслини, Масло от слънчогледови семена)

Пълната информация за серията ни, може да откриете в раздел „ Професионални продукти за коса“
Ако искате да запазите косата си здрава и лъскава освен употребата на качествена козметика може да прилагате и следните ни съвети:

 1. Не използвайте шампоан прекалено често – той също причинява сухота;
 2. Сухата коса е крехка. Затова я третирайте нежно и внимателно. Използвайте пръсти, а не нокти, защото те ще раздразнят скалпа;
 3. Използвайте редовно балсам. Той укрепва косъма, кондиционира го, прави косата лесна за разресване и оформяне, без да се налага да нараним косъма;
 4. Редовно подстригвайте накъсаните краища и цъфтящата коса;
 5. Когато е възможно, оставете косата да изсъхне естествено;
 6. Избягвайте басейните с хлорирана вода или винаги използвайте шапка, когато плувате;
 7. Винаги сресвайте косата си внимателнои с дървена четка. Така ще предотвратите накъсването на косъма. Използвайте естествени четки за коса;
 8. Не прекарвайте много време на слънце, което може да увреди косата заради проникващите UV лъчи;
 9. При избора на продукти за коса, избирайте винаги такива, които съдържат овлажняващи съставки и масла, подходящи за суха коса.