При болка в стави и мускули отслабването е задължително

Наднорменото тегло увеличава риска от възникване на множество сериозни проблеми, един от които е и артрозата. Ако вече имате поставена диагноза и сте с наднормено тегло, страданието Ви ще е далеч по-голямо, отколкото при по-слабите хора. Допълнителните килограми задълбочават увреждането на ставите и влошават болката в ставите и мускулите и сковаността. Ставният хрущял, който покрива повърхността на костите в ставата е дебел само няколко милиметра. Когато сме с наднормено тегло и имаме много излишни килограми в продължение на години, те упражняват допълнителен натиск върху коленете и другите носещи тежестта стави и износват хрущяла до такава степен, че костите се трият една в друга, причинявайки болка и скованост. При хора с остеоартрит излишните килограми ускоряват хрущялната загуба и влошава протичането на болестта.

Движението е лечение

Движението заема централно място във философията за самопомощ. То е от съществено значение не само за отслабването (важно за всеки с артрит), но и за здравето на ставите. Допреди няколко години лекарите грешаха и не одобряваха движенията при хора, болни от костно-ставни заболявания. Звучи логично, нали? При силна болка в костите човек трудно би си представил как ще плува, кара колело или ще върви дълго време без спирка. Лекарите смятаха, че ако болните извършват някакви упражнения, раздвижващи ставите, единствено биха провокирали възпалителен процес и пристъп. За щастие науката имаше окончателната дума по въпроса, доказвайки, че упражненията са добро лечебно средство при артрит. Редовните физически упражнения облекчават болката в ставите и мускулите и сковаността също толкова ефикасно, колкото нестероидните противовъзпалителни средства.

Физиотерапията

Изключителано важна част от възстановителния процес, а и превенция от последващи усложнения, заема ФИЗИОТЕРАПИЯТА. Това е лечение с физически фактори – електричен ток, светлина, електрофореза, радиация и др. Към физиотерапията се отнася и масажът, тоест механичното въздействие.

Физиотерапията е необходима, когато лекарствата и операциите не са достатъчно ефективни или не помагат добре. Някои травми трудно се поддават на лечение и при тях физиотерапията също е наложителна. Тя подобрява кръвообращението и стимулира метаболизма и спомага за болка в ставите и мускулите.

При лечението с електрофореза, употребата на Вивалек гел дава отлични резултати. Гелът е на основата на редица етерични масла като розмарин, лавандула, бял бор, бергамот и др., с което постига тонизиране на засегнатите мускулни участъци.Също така съдържа и екстракт от люти чушки, т.нар капсикум, което води до леко загряващо и отпускащо мускулите действие. Гелът може да се използва за цялостно тонизиране на тялото, при мускулни схващания, крампи, разтежения на сухожилия и меките тъкани.

Живот без стрес

Напрежението може да е голям проблем за всички болни от остеоартрит, тъй като повишава чувствителността към болка, стяга около ставните мускули и ограничава движенията. За да си помогнем и да намалим нивата на стрес, не е изключено да се обърнем към древната философия – йога. В превод, думата йога означава единение: сливане на тялото, разума и душата. Независимо дали изповядваме мистичните аспекти на йогата или не, можем да открием, че тя е полезна за облекчаване на артритните симптоми и предлага ценно душевно спокойствие.

Препоръчваме ви да разгледате нашите предложения за справяне с болката в ставите и мускулите от специализираната серия Vivalek!